01
қараша
2018
Бракеражды комиссияның анықтамасы
01. 11.2018ж.
Мектепте 2018 жылдың 28 тамызындағы №136 бұйрығына сәйкес жеткізілетін тамақ өнімдерінің сапасына, тағамдарды дайындау технологиясына, өнімдердің және дайын тағамдардың сақтау мерзімдері мен жағдайларының сақталуына мониторинг жүргізу мақсатында 7 адамнан тұратын комиссия құрылған. Комиссия мүшелері аптасына 1 рет тоңазытқыш-технологиялық жабдықтардың жарамдылығын, өнімдердің (азық-туліктің) сапасына және дайын тағамдардың сақтау мерзімдері мен жағдайларының сақталуын қадағалау мақсатында бүгінгі таңда 8 рет рейдтік іс-шаралар жүргізген. ҚР Денсаулық сақтау министрлігінің 2017 жылдың 16 тамызындағы «Білім беру объектілеріне қойылатын санитариялық-эпидемиологиялық талаптар» санитарлық қағидаларын бекіту туралы №611 бұйрығы негізінде медициналық қызметкер А.Қуанышова асханадағы ыстық тамақ бірілетін күн сайын ағымдағы жылдың қыркүйектің 12-е дейін бракераж журналына жазу арқылы тағамның сапасына органолептикалық бағалау жүргізсе, бұл жұмысты ары қарай жалғастыру әлеуеметтік педагог М.Алденбаеваға жүктелген. 2018 жылдың 11 қазан күні тексеру барысында бірқатар кемшіліктер орын алды. Атап өтетін болсақ, рейдтер барысындағы білім алушылардың тамақ ішетін күндері белгіленгенімен, тоңазытқыш-технологиялық жабдықтардың жарамдылығы (тазалығы бар, температурасы нормаға сәйкес емес) қойылмаған, рейдтік іс-шаралар журналына түспеген. Кейбір шикі азық-түліктердің сақтау мерзімі қадағаланып, тексерілмеген. Мысалы, тексеру барысында: солып қалған сәбіз, картоп, ішінара бұзылған қырыққабат шикі өнімдердің санитариялық талапқа сай еместігі, сақтау мерзімдері дұрыс орындалмағаны байқалды. Сондай-ақ тауар өнімдерінің 80 пайызы отандық өнімдер болу қажет екені айтылды.Осы жұмыстар бойынша жауапты тұлғаларға ескерту жасалды. Аспазшы білім алушылардың жас ерекшелігіне байланысты дайын тамақтың мөлшері (палау сиыр етімен) талапқа сай болды. «Асхананың санитарлық-гигиеналық жағдайын тексеріп, ас үйде 8 үстел,32 орындық, 2 қол жуғыш талапқа сай қойылған, алайда гигиеналық талаптар сақталмаған: суы жоқ, қол сүртетін қағаздары болмай шығып, ескертуден кейін қойылды. Тексеру барысында қоймалық бөлмелерде шикі азық-түліктердің сапасын бақылау журналы арналмаған, сонымен қатар қант, тұз т.б. пластмасса ыдыста тұруға болмайтыны үнемі ескертілетін болғандықтан, ондай олқылықтар орын алған жоқ. Бір күндік тамақ сынамасы тоңазытқышта тәулік бойы сақталғаны, ас мәзірінде тамақтың әр түрлі болуы мен дайындалу технологиясын қатаң қадағаланатыны айтылды.Мектепте оқушылардың бір мезгіл ыстық тамақты қамтамасыз етуін, әр балаға ыдыстардың жеткілікті талапқа сай екені тексерілді. Асхана қызметшілері шеті сынған, жарылған ыдыстарды оқушылар үшін қолдануға тыйым салынатыны туралы біледі және қолданыста жоқ екені анықталды. Тексеру барысында тамақтан уланудың алдын алу мақсатында балалар тамағына қолдануға тыйым салынатын: пастерленбеген сүт, қаймақ, майға қуырылған бәліш, тоқаштар, майонез қосылған салаттар, газды сусындар, чипстер, кептірілген нан т.б. өнімдерін мектеп асханасына мүлде қолдануға болмайтыны ескертілді.Дайын өнімнің тәуліктік сынамасын алуды жүзеге асырған.
Мектепте 2018 жылдың 28 тамызындағы №136 бұйрығына сәйкес жеткізілетін тамақ өнімдерінің сапасына, тағамдарды дайындау технологиясына, өнімдердің және дайын тағамдардың сақтау мерзімдері мен жағдайларының сақталуына мониторинг жүргізу мақсатында 7 адамнан тұратын комиссия құрылған. Комиссия мүшелері аптасына 1 рет тоңазытқыш-технологиялық жабдықтардың жарамдылығын, өнімдердің (азық-туліктің) сапасына және дайын тағамдардың сақтау мерзімдері мен жағдайларының сақталуын қадағалау мақсатында бүгінгі таңда 8 рет рейдтік іс-шаралар жүргізген. ҚР Денсаулық сақтау министрлігінің 2017 жылдың 16 тамызындағы «Білім беру объектілеріне қойылатын санитариялық-эпидемиологиялық талаптар» санитарлық қағидаларын бекіту туралы №611 бұйрығы негізінде медициналық қызметкер А.Қуанышова асханадағы ыстық тамақ бірілетін күн сайын ағымдағы жылдың қыркүйектің 12-е дейін бракераж журналына жазу арқылы тағамның сапасына органолептикалық бағалау жүргізсе, бұл жұмысты ары қарай жалғастыру әлеуеметтік педагог М.Алденбаеваға жүктелген. 2018 жылдың 11 қазан күні тексеру барысында бірқатар кемшіліктер орын алды. Атап өтетін болсақ, рейдтер барысындағы білім алушылардың тамақ ішетін күндері белгіленгенімен, тоңазытқыш-технологиялық жабдықтардың жарамдылығы (тазалығы бар, температурасы нормаға сәйкес емес) қойылмаған, рейдтік іс-шаралар журналына түспеген. Кейбір шикі азық-түліктердің сақтау мерзімі қадағаланып, тексерілмеген. Мысалы, тексеру барысында: солып қалған сәбіз, картоп, ішінара бұзылған қырыққабат шикі өнімдердің санитариялық талапқа сай еместігі, сақтау мерзімдері дұрыс орындалмағаны байқалды. Сондай-ақ тауар өнімдерінің 80 пайызы отандық өнімдер болу қажет екені айтылды.Осы жұмыстар бойынша жауапты тұлғаларға ескерту жасалды. Аспазшы білім алушылардың жас ерекшелігіне байланысты дайын тамақтың мөлшері (палау сиыр етімен) талапқа сай болды. «Асхананың санитарлық-гигиеналық жағдайын тексеріп, ас үйде 8 үстел,32 орындық, 2 қол жуғыш талапқа сай қойылған, алайда гигиеналық талаптар сақталмаған: суы жоқ, қол сүртетін қағаздары болмай шығып, ескертуден кейін қойылды. Тексеру барысында қоймалық бөлмелерде шикі азық-түліктердің сапасын бақылау журналы арналмаған, сонымен қатар қант, тұз т.б. пластмасса ыдыста тұруға болмайтыны үнемі ескертілетін болғандықтан, ондай олқылықтар орын алған жоқ. Бір күндік тамақ сынамасы тоңазытқышта тәулік бойы сақталғаны, ас мәзірінде тамақтың әр түрлі болуы мен дайындалу технологиясын қатаң қадағаланатыны айтылды.Мектепте оқушылардың бір мезгіл ыстық тамақты қамтамасыз етуін, әр балаға ыдыстардың жеткілікті талапқа сай екені тексерілді. Асхана қызметшілері шеті сынған, жарылған ыдыстарды оқушылар үшін қолдануға тыйым салынатыны туралы біледі және қолданыста жоқ екені анықталды. Тексеру барысында тамақтан уланудың алдын алу мақсатында балалар тамағына қолдануға тыйым салынатын: пастерленбеген сүт, қаймақ, майға қуырылған бәліш, тоқаштар, майонез қосылған салаттар, газды сусындар, чипстер, кептірілген нан т.б. өнімдерін мектеп асханасына мүлде қолдануға болмайтыны ескертілді.Дайын өнімнің тәуліктік сынамасын алуды жүзеге асырған.